Tips voor het inrichten van een kleine tuin | Q-Storage Opslagruimte

Tips voor het inrichten van een kleine tuin

Het zonnetje komt weer tevoorschijn dus dat betekent dat het ook tijd is om je tuinmeubels en plantenbakken uit de opslag te halen! Heb je een kleine tuin? Wil je deze leuk inrichten maar weet je niet hoe? Wij hebben 6 tips voor je!

Zie een kleine tuin niet als een probleem, maar als een kans om je creativiteit de vrije loop te laten. Ook van een kleine buitenruimte kun je een prachtige tuin maken. Of je nu een patio, een balkon of zelfs alleen een vensterbank hebt, er zijn genoeg mogelijkheden om een kleine tuin met weinig vierkante meters een eigen karakter te geven.

Het is een uitdaging die vraagt om slimme en praktische oplossingen, dus is het belangrijk dat je de ruimte die je hebt goed gebruikt. Ga bijvoorbeeld dus ook de hoogte in, zo creëer je ook meer diepte. Omdat we weten hoe lastig het kan zijn hebben wij onze favorieten ideeën voor een kleine tuin op een rijtje gezet!

1. DIY: zelf een plantenbak maken

We hebben nu best veel tijd om een DIY projectje te beginnen. Laat je creativiteit los en begin met het maken van je eigen plantenbak! Heb je geen plek om je nieuwe plantenbak op te hangen? Gebruik dan je hek van je tuin of balkon, daar kan je makkelijk een plantenbak of pot aan hangen met een spijker of touwtje.

2. Een spiegel!

Een spiegel in een tuin? Ja, dat kan! Bevestig een spiegel aan je schutting of muur en je tuin zal er meteen een stuk ruimer uitzien. Planten en bloemen zorgen voor meer diepte in de weerspiegeling, probeer de spiegel dus ook dichtbij de planten te hangen. Ook leuk om er lichtjes aan te hangen!

3. Werk de hoogte in

Wil je een lelijk hek verbergen of gewoon je tuin jungle vibes geven? Maak dan een planten muur, zo kan je in je kleine tuin toch lekker tuinieren. Een verticale tuin kan je ook makkelijk zelf maken met bijvoorbeeld plastic flessen of een pallet.

4. Verschillende stijlen in een kleine tuin

Het is belangrijk om te kiezen voor één stijl of sfeer om ruimte en rust te creëren. Hoe meer verschillende stijlen je hebt in de tuin, hoe rommeliger en kleiner het oogt.

Botanisch

Heel veel planten en bloemen! Een botanische tuin is lekker groen en kleurrijk, echt een tuin waar je blij van wordt. Er zijn ook leuke accessoires met botanische print zoals deze kussens van Essenza.

Bohemian

Rotan meubels, een hangstoel, een kleed met pastel kleuren en franjes, dat is nou echt boho. Vrolijke kleuren en veel kussens om lekker in te loungen, een boho tuin zal je het gevoel geven alsof je op Ibiza op vakantie bent! Iets dat we in deze tijd wel kunnen gebruiken ;)

Modern

Een moderne tuin heeft een iets simpelere en stoerdere look maar kan ook erg mooi zijn. Creëer een industriële sfeer in je tuin met donkere kleuren zoals antracietgrijze tegels of donkere vierkanten plantenbakken, en vul deze bijvoorbeeld met pluimen en grassen. Kies voor de juiste, strakkere accessoires en maak het niet te rommelig.

5. Opgeruimd staat netjes

Én het oogt ook groter! Het is natuurlijk ontzettend leuk om elk jaar nieuwe spullen te kopen voor de tuin, maar dan wordt het elke keer ook iets voller. Hoe rommeliger de tuin, hoe kleiner het lijkt.

Probeer daarom je tuin niet te chaotisch of druk in te richten, hou het simpel. Als je van veel bloemen en planten houdt kies dan voor een grotere tegel in een simpele kleur, zo breng je de rust weer terug.

6. Kleine alternatieven

Altijd al een lekker lounge set in je tuin willen hebben maar heb je er net niet genoeg ruimte voor? Kies dan voor een tweezits bank in plaats van een hele set. Kies in plaats van een vierkante tafel een rond tafeltje, dit neemt minder ruimte in beslag zodat je meer ruimte hebt voor tuinstoelen of een bankje.

Uitklapbare stoelen of bistroset geeft je ook meer ruimte. Eerlijk is eerlijk, klapstoelen zijn niet altijd even comfortabel, maar als je echt worstelt voor ruimte, dan zijn ze een geweldige optie om te hebben.